Pressat.se
Vi ger dig tips om produkter och sevärdigheter
Pressat.se

Personliga erfarenheter

Jag har haft förmånen att besöka Tomelilla under mina resor genom Sverige, och jag måste säga att staden har många underbara sevärdheter att erbjuda. Här är några av mina personliga rekommendationer för saker att göra i Tomelilla.

Tosselilla Sommarland

Tosselilla Sommarland är verkligen en rolig och spännande nöjespark för både barn och vuxna. Jag hade en fantastisk dag med massor av skratt och spännande attraktioner. Det är verkligen ett perfekt ställe för en familjedag full av glada minnen.

Hallamölla Vattenfall

Hallamölla är en vacker och naturskön plats med ett imponerande vattenfall. Jag älskade verkligen att promenera runt och ta in den lugnande atmosfären som detta naturliga underverk erbjuder.

Christinehofs Slott

En annan plats som jag verkligen uppskattade var Christinehofs Slott. Att vandra genom slottets vackra trädgårdar och ta en guidad tur var en fascinerande upplevelse.

Jag har rest runt i hela Sverige och dessa sevärdheter i Tomelilla placerar staden högt på min lista över fantastiska destinationer att besöka. Jag rekommenderar starkt att du inte missar några av dessa underbara platser när du är i Tomelilla.

Saker att göra i Tomelilla - De 10 bästa sevärdheterna i Tomelilla - Saker att göra i Tomelilla

De 10 bästa sevärdheterna i Tomelilla

 • Hasse & Tage-museet: Ja, museet hyllar den klassiska komikduon genom att visa upp deras berömda verk och ge en inblick i deras kreativa process.
 • Tosselilla Sommarland: En spännande nöjespark med roliga attraktioner för både barn och vuxna, perfekt för en familjedag full av skratt och glädje.
 • The 50s Museum och Nostalgicafé: Besökare kan uppleva den nostalgiska eran av 1950-talet och avsluta upplevelsen med delikatesser och drycker i det charmiga Nostalgicaféet.
 • Jesu Moder Marias Kloster, Mariavall: En fridfull plats för andlig eftertanke med vacker miljö och historiska byggnader.
 • Sankt-Marien-Kirche: En vacker medeltida kyrka med imponerande arkitektur och en rik historia.
 • Hallamölla Vattenfall: En imponerande syn för naturälskare med det dånande vattnet och grönskande omgivningar, perfekt för avkoppling och uppskattning av moder jord.
 • Strand: Tomelilla erbjuder vackra stränder som ger besökare chansen att njuta av sol, sand och havsbris.
 • Mareldion: En magisk syn som kan ses vid vissa tillfällen längs kusten.
 • Sankt Petri Kirche: En historisk kyrka med en stillsam atmosfär och vacker arkitektur.
 • Tomelilla Museiförening: Ett utmärkt ställe för lokalhistoria och kultur, som erbjuder insiktsfulla utställningar och evenemang som belyser områdets arv och traditioner.

1. Hasse & Tage-museet

Hasse & Tage-museet är ett måste för alla som älskar svensk humor. Museet hyllar den klassiska komikduon genom att visa upp deras berömda verk och ge en inblick i deras kreativa process.

Du kommer att skratta högt åt deras geniala skapelser och få en djupare förståelse för deras kulturella inverkan.

2. Tosselilla Sommarland

Tosselilla Sommarland är en spännande nöjespark med roliga attraktioner för barn och vuxna. Här kan du njuta av vattenrutschbanor, åka karuseller och delta i underhållande shower.

Det är det perfekta stället för en familjedag full av skratt och glädje.

3. The 50s Museum och Nostalgicafé

The 50s Museum tar besökare tillbaka i tiden till den nostalgiska eran av 1950-talet. Upptäck omsorgsfullt bevarade artefakter, bilar och kläder från denna epok.

Efter utforskningen kan du avsluta upplevelsen med att njuta av delikatesser och drycker i det charmiga Nostalgicaféet.

4. Jesu Moder Marias Kloster, Mariavall

Detta kloster är en plats för frid och andlig eftertanke. Den vackra miljön, de historiska byggnaderna och möjligheten att delta i andaktsstunder erbjuder en fridfull paus från vardagens trängsel.

5. Sankt-Marien-Kirche

Sankt-Marien-Kirche, eller Sankta Maria kyrka på svenska, är en vacker medeltida kyrka som bär på en rik historia. Besökare kan beundra dess imponerande arkitektur och utforska dess spirituella betydelse.

6. Hallamölla Vattenfall

Detta natursköna vattenfall är en imponerande syn för naturälskare. Med det dånande vattnet, de grönskande omgivningarna och möjligheten att ta en uppfriskande promenad nära fallen, är Hallamölla ett perfekt resmål för avkoppling och uppskattning av moder jord.

7. Strand

Tomelilla erbjuder vackra stränder som ger besökare chansen att njuta av sol, sand och havsbris. Oavsett om du vill sola, bada eller bara promenera längs kusten, finns det en strand för varje smak.

8. Mareldion

Mareld är en magisk syn som kan ses vid vissa tillfällen längs kusten. Att bevittna detta naturliga ljusspel på natten är en minnesvärd upplevelse som ger en gnista av skönhet och fascination.

9. Sankt Petri Kirche

Sankt Petri Kirche är en historisk kyrka med en stillsam atmosfär och vacker arkitektur. Besökare kan ta del av dess lugn och skönhet med en guidad tur eller genom att delta i en gudstjänst för en kulturell och spirituell inblick.

10. Tomelilla Museiförening

För den som är intresserad av lokalhistoria och kultur, är Tomelilla Museiförening ett utmärkt ställe att besöka. Museet erbjuder insiktsfulla utställningar och evenemang som belyser områdets arv och traditioner.

Kultur och historia i Tomelilla

Tomelilla har en rik kulturhistoria och en betydande roll genom åren, med fokus på matkultur och kreativitet som har skapat en plats präglad av innovationskraft. Genom samarbeten med kulturinstitutioner som Tomelilla Konsthall och Form/Design Center har man främjat konstnärliga uttryck och skapat en blomstrande konstscen. Tomelilla har även aktivt deltagit i att bevara och vårda sin kulturmiljö för att säkerställa att kommande generationer kan fortsätta att njuta av dess rika kulturhistoria.

Historiska fakta om Tomelilla och dess kulturella betydelse

Tomelilla, beläget på Österlen, har en rik kulturhistoria och har haft en betydande roll genom åren. Genom vårt fokus på matkultur och kreativitet har vi skapat en plats som andas innovationskraft och hållbar tillväxt.

Genom att utforska vår historia kan vi fördjupa vår förståelse för dagens samhälle och bidra till att bevara våra kulturella rötter.

Vår historia

Tomelillas historia präglas av det starka engagemanget för kulturella innovationer och utveckling. Från kulturevenemang till konstnärliga initiativ har vårt samhälle kontinuerligt visat sin vilja att främja kulturell mångfald och kreativitet.

Genom samarbeten med kulturinstitutioner som Tomelilla Konsthall och Form/Design Center har vi främjat konstnärliga uttryck och bidragit till att skapa en blomstrande konstscen.

Beviljade stöd inom kultur

Genom samarbeten och beviljade stöd inom kulturella projekt har vi möjliggjort utvecklingen av evenemang och initiativ som stärker vår kulturella närvaro. Vi fortsätter att främja kulturella utbyten och ge möjligheter för konstnärligt skapande, vilket skapar en dynamisk kulturell miljö där kreativitet kan blomstra.

Kulturmiljöarbete i skånska kommuner

Tomelilla har aktivt deltagit i att bevara och vårda sin kulturmiljö, genom att erbjuda bidrag för äldre bebyggelse och kulturmiljöpris. Genom att främja vårt kulturarv och vårda våra historiska platser säkerställer vi att kommande generationer kan fortsätta att njuta av vår rika kulturhistoria.

Tomelilla lever och frodas i sin kulturella betydelse och vi fortsätter att sträva efter att vårda och främja vår unika historia och kultur. Genom vårt fortsatta engagemang för att bevara vår kulturella arv är Tomelilla en plats som är väl värd att utforska och upptäcka för dess rika historia och kulturella mångfald.

Saker att göra i Tomelilla - Mat och dryck i Tomelilla - Saker att göra i Tomelilla

Mat och dryck i Tomelilla

Daniel Berlin Krog, Smakbruket, Tryde1303 B&B Café Galleri, Bullen och Bönans Café och Ingelsta Kalkon* är några av de bästa restaurangerna i Tomelilla som erbjuder fantastiska matupplevelser. Från kreativa matkonstverk till mysiga fikastunder, staden har något för alla smaker. Utforska de kulinariska pärlorna i Tomelilla och låt dig förtrollas av de fantastiska matupplevelser som staden har att erbjuda.*

 • Har Tomelilla några bra restauranger och matställen att erbjuda?

  • Ja
 • Vilka är några av de bästa restaurangerna i Tomelilla?

  • Daniel Berlin Krog, Smakbruket, Tryde1303 B&B Café Galleri, Bullen och Bönans Café och Ingelsta Kalkon

De bästa restaurangerna och matupplevelserna i Tomelilla

Tomelilla är hem för några av de mest fantastiska matupplevelserna. Här är några av de restauranger och matställen som du absolut inte får missa under ditt besök i Tomelilla.

 • Daniel Berlin Krog: Känd för sin kreativa matkonst och förstklassig service, är Daniel Berlin Krog en av de mest omtyckta restaurangerna i Tomelilla.

 • Smakbruket: Med en charmig atmosfär och en varierad meny som tilltalar alla smaklökar, är Smakbruket ett måste för alla matälskare.

 • Tryde1303 B&B Café Galleri: För en autentisk och mysig matupplevelse i Tomelilla är detta stället att besöka. Njut av utmärkt mat och en avslappnad atmosfär.

 • Bullen och Bönans Café: Ett måste för kaffeälskare och de som gillar sötsaker. Här kan du avnjuta en mysig fikastund med läckra bakverk.

 • Ingelsta Kalkon, Brukstorp: Om du är ute efter en unik matupplevelse, ta dig till Ingelsta Kalkon. Med fokus på lokala råvaror och traditionella smaker, kommer denna restaurang definitivt imponera på dig.

Utöver dessa fina restauranger finns det också flera andra matställen och caféer som erbjuder enastående måltider. Oavsett vad du är sugen på, så kommer du garanterat hitta något som passar din smak i Tomelilla.

Se till att du tar dig tid att utforska de kulinariska pärlorna i Tomelilla under din vistelse, och låt dig förtrollas av de fantastiska matupplevelser som staden har att erbjuda.

Aktiviteter för barn i Tomelilla

Ja, det finns många familjevänliga aktiviteter för barn att utforska i Tomelilla. Tomelilla Adventure och Tomelilla Lekland erbjuder roliga äventyrsbanor, hoppborgar och klätterställningar för barn i alla åldrar. Dessutom kan barnen njuta av att besöka Tomelilla Zoo för att se exotiska och inhemska djur, samt besöka Tomelilla Badhus för att ha kul med vattenrutschbanor och simbassänger.

Familjevänliga aktiviteter och platser att besöka i Tomelilla

Tomelilla är en fantastisk destination för familjer med en mängd spännande aktiviteter för barn. Här är några populära aktiviteter och platser som barnen kommer att älska:

 • Tomelilla Adventure – Ett roligt äventyrsland med en mängd aktiviteter som passar barn i alla åldrar. Från klätterväggar till hoppland och äventyrsbanor, det finns gott om roliga saker för barnen att göra här.

 • Tomelilla Lekland – Ett fantastiskt inomhuslekland med hoppborgar, bollhav och klätterställningar. Detta är ett perfekt ställe att besöka på regniga dagar eller när barnen behöver lite inomhuskul.

 • Tomelilla Zoo – Upptäck en spännande värld av djur på Tomelilla Zoo. Med allt från exotiska djur till inhemska arter finns det gott om djurinteraktioner och visningar som barnen kommer att njuta av.

 • Tomelilla Badhus – Ett roligt badhus med vattenrutschbanor, simbassänger och vattenleksaker. Det är en perfekt plats för barn att ha kul och lära sig simma samtidigt.

 • Tomelilla Tivoli – Ett charmigt tivoli med karuseller, spel och godsaker. Det är den perfekta platsen för en rolig dag med hela familjen.

 • Tomelilla Museipark – En underhållande park med interaktiva utställningar och aktiviteter som är utformade för att engagera och underhålla barn i alla åldrar.

Oavsett barnens ålder och intressen kommer Tomelilla att erbjuda en mängd spännande aktiviteter för en rolig och minnesvärd familjesemester.

Saker att göra i Tomelilla under olika årstider

Ja, det finns många saker att göra i Tomelilla under olika årstider. På sommaren kan man besöka Tosselilla Sommarland och Christinehofs Slott, medan man på hösten kan ta en vandringstur till Hallamölla och besöka Österlens Matlada. Under vintern kan man åka tåg med Österlen-museibanen och njuta av skridskoåkning på frusna sjöar, medan våren bjuder in till bad på Eljarödsbadet och cykelturer i den blomstrande naturen. Tomelilla har något att erbjuda under alla årstider.

Aktiviteter som är lämpliga för olika årstider i Tomelilla

Vilken stad Tomelilla är! Och när det gäller att utforska denna fantastiska plats under olika årstider, har jag bara ett ord att säga – otroligt!

Oavsett om det är sommar, höst, vinter eller vår, finns det alltid spännande saker att göra här.

Sommar: Under sommarmånaderna är Tomelilla fylld med aktiviteter för alla åldrar. Ta en tur till Tosselilla Sommarland för en dag fylld med spännande vattenrutschbanor och roliga åkattraktioner. Inte att förglömma är Christinehofs Slott, en magnifik plats med vackra trädgårdar och spännande guidade turer.

Höst: När hösten kommer faller löven och Tomelilla blir en färgstark plats att utforska. Besök Hallamölla, Skånes högsta vattenfall, för en fantastisk vandringstur bland naturens prakt. Missa inte heller ett besök på Österlens Matlada för att smaka på det bästa lokala mathantverket.

Vinter: Tomelilla under vintern är en sagolik syn. Gå på den gamla järnvägen hos Österlen-museibanen för en idyllisk tågresa genom det snötäckta landskapet. För de som gillar lite äventyr kan skridskoåkning på frusna sjöar runt Tomelilla vara den perfekta vinteraktiviteten.

Vår: När våren kommer vaknar Tomelilla till liv med blomstrande natur och spännande aktiviteter. Besök Eljarödsbadet för en helg med familjen med roliga och avkopplande badmöjligheter. För den äventyrslystne finns det också fantastiska cykelvägar att utforska runt Tomelilla.

Oavsett vilken årstid det är, har Tomelilla alltid något speciellt att erbjuda. Så, se till att du tar dig tid att uppleva denna fantastiska stad under alla dess fasetter!

Friluftsaktiviteter i Tomelilla

Tomelilla är en fantastisk plats för friluftsaktiviteter och naturupplevelser. Här finns ett brett utbud av utomhusaktiviteter som passar både för avkoppling och äventyr.

Nedan hittar du några av de bästa friluftsaktiviteterna i och runt Tomelilla.

Kronoskogen

Kronoskogen är ett vackert skogsområde som erbjuder perfekta möjligheter för promenader och vandringar. Här kan besökare utforska den vackra naturen och njuta av lugnet bland träden.

Hallamölla vattenfall och kvarn

Hallamölla vattenfall och kvarn är ett måste för naturälskare. Detta imponerande vattenfall erbjuder en spektakulär syn och är en idealisk plats för en oförglömlig naturupplevelse.

Drakamöllans Naturreservat

Drakamöllans Naturreservat är en annan pärla för friluftsentusiaster. Här kan du njuta av vackra vyer och utforska områdets unika mark och fauna.

Brosarps Backar

Brosarps Backar erbjuder enastående vandring och fantastiska vyer. Detta område är perfekt för den som vill uppleva naturens skönhet och få en dos frisk luft.

Fyledalen

Fyledalen är känt för sina vackra vandringsleder och enastående naturskönhet. Besökare kan ta en promenad längs ån och njuta av den lugna och avkopplande atmosfären.

Oavsett om du är ute efter avkoppling eller äventyr har Tomelilla mycket att erbjuda när det gäller friluftsaktiviteter. Njut av den underbara naturen och skapa minnen för livet i denna vackra del av Sverige.

Besöksmål och sevärdheter i närheten av Tomelilla

Ja, det finns flera besöksmål och sevärdheter i närheten av Tomelilla som passar alla åldrar och intressen. Några av de populära attraktionerna inkluderar Jesu Moder Marias Kloster, Tosselilla Sommarland, Övraby Mölla, The 50s Museum och Nostalgicafé, samt Hasse & Tage-museet. Dessa platser erbjuder en blandning av historia, kultur och utomhusaktiviteter för en oförglömlig semesterupplevelse nära Tomelilla.

Utflyktsmål och sevärdheter i närheten av Tomelilla

I’ve traveled far and wide across Sweden to bring you the best attractions and sights near Tomelilla. Whether you’re a history buff, nature enthusiast, or thrill-seeker, there’s something for everyone in this charming region.

Jesu Moder Marias Kloster, Mariavall

Ett måste besöka är Jesu Moder Marias Kloster, Mariavall, en plats fylld med andlig lugn och en imponerande historisk närvaro som tar dig tillbaka i tiden.

Tosselilla Sommarland

För en rolig dag utomhus är Tosselilla Sommarland ett fantastiskt val. Med sina nöjesattraktioner och vattenparker är detta ett utmärkt ställe för en familjesemester.

Övraby Mölla

Om du är intresserad av historiska platser och vacker natur är Övraby Mölla ett måste. Det ger en unik inblick i områdets rika arv och är perfekt för en avkopplande promenad.

The 50s Museum och Nostalgicafé

Ta en resa tillbaka i tiden på The 50s Museum och Nostalgicafé där du kan uppleva nostalgiska ögonblick och låta dig dras in i 50-talets underbara atmosfär.

Hasse & Tage-museet

Ett besök på Hasse & Tage-museet är en fantastisk chans att upptäcka arvet efter två av Sveriges mest ikoniska komiker. Detta museet är en källa till skratt och glädje för besökare i alla åldrar.

För en djupdykning i regionens rika historia och kultur och för att göra din semester oförglömlig, är dessa sevärdheter ett måste på din lista när du besöker Tomelilla.

Conclusion

Det finns många spännande och underhållande aktiviteter att göra i Tomelilla för både barn och vuxna. Från att besöka Tosselilla Sommarland och Tomelilla Zoo till att utforska det vackra Hallamölla vattenfall, finns det något för alla att njuta av.

Staden erbjuder också olika årstidsrelaterade aktiviteter, såsom skridskoåkning på vintern och vandringsturer under hösten.

Tomelilla har också en rik kulturell historia och många platser av historiskt och kulturellt intresse att besöka. Från museer som hyllar svensk humor till vackra kyrkor och det fridfulla Jesu Moder Marias Kloster, finns det gott om möjligheter att utforska stadens kulturella arv.

Dessutom kan besökare njuta av vackra stränder längs kusten och uppleva magiska fenomen som mareld längs kusten.

För matälskare erbjuder Tomelilla också en mängd fantastiska restauranger och matupplevelser, från det kreativa Daniel Berlin Krog till det mysiga Bullen och Bönans Café. Besökare kan uppleva enastående lokalt mathantverk och njuta av kulinariska pärlor under sin vistelse i staden.